Nieuws

Terug

AD

Laatste update: 10/07/2011 14:18

Die jongen kan niks hebben

Stress is de belangrijkste oorzaak van het wangedrag van ouders langs de sportvelden, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. De gisteren gestarte SIRE-campagne 'Geef kinderen hun spel terug', moet dat asogedrag de kop indrukken. AD-sportverslaggever Dennis Jansen, viervoudig vader, kijkt in de spiegel. 'Tsjonge, je mag als vader toch wel wát zeggen?

Hij stapte zó het veld uit, Senne. Nog geen 10 jaar. Stoom uit zijn oren. Hoofd als een boei. De wenkbrauwen nog dieper gezakt dan die van Frank de Boer. Als blikken konden doden, zou ik ter plekke het tijdige met het eeuwige hebben verwisseld. Zoonlief, hij had het he-le-maal gehad met zijn vader en diens 'motiverende' opmerkingen.

Kinderachtig, zeg, weglopen als je een beetje kritiek krijgt. Kan ook niks hebben die jongen. Je mag als vader toch wel wát zeggen? Dat-ie zijn hoofd niet moet intrekken als er een hoge bal komt bijvoorbeeld! Dat-ie anderen maar laat meeverdedigen om zelf die fraaie steekpass te geven! Dat-ie ook met links moet schieten! En dat 'ie zijn koppie niet moet laten hangen, ook al staan ze met 7-0 achter? En dan nu weglopen, tsss... Wat zet-ie zichzelf voor schut zeg. En mij ook! De wedstrijd is nog bezig.

In de kantine van AFC Amsterdam opent oud-speler Wim Kieft de SIRE-campagne 'Geef kinderen hun spel terug'. Te veel ouders misdragen zich langs de lijn, zo blijkt uit onderzoek. Kieft is óók viervoudig vader. Hij heeft drie dochters, één zoon. Ik andersom: drie zoons, één dochter. De laatste doet aan toneel. Daar valt het niet mee om een voorstelling vanuit de zaal te coachen. Kieft zegt: 'Toen ik bij Ajax in de jeugd speelde, hoorde ik ouders langs de lijn die tegen hun kind zeiden dat ze er niets van konden.'

Plezier gaat voor presteren, is één van de gouden tips van SIRE. Moedig aan, maar coach niet mee, is de tweede. Kieft stelt de heren Peter Heerschop en Viggo Waas voor. De cabaretiers, zelf ouders van een hockeyende puberdochter (Heerschop) en voetbalzoon (Waas) vertellen over de verschillende types ouders: de meelever, de hulpcoach, de ouder-die-alleen-zijn-eigen-kind-ziet, de altijd-aanwezige-ouder en de ouder-die-niks-van-de-wedstrijd-ziet en de afwezige ouder. 'Dat laatste wil je niet als kind. Je wilt juist horen dat je het goed hebt gedaan', zegt Heerschop.

Iedereen in de kantine vraagt zich af welke ouder hij is. Mijn gedachten gaan terug naar zaterdag. Middelste Jansen (D4) voetbalt met HBS bij Quick. Pieter is linksback. Speelt een uitstekende eerste helft. Na de rust is hij te bedeesd, vindt zijn vader. 'Ga nou óók eens mee in de aanval! En sta niet zo te dromen!' Gelukkig, zijn trainer Bart Visée bekent 'ook altijd behoorlijk mee te leven'.

Daarna: snel naar oudste Jansen. Kunnen we nog net de tweede helft meepakken. Senne is C-junior van HBS en tegen Semper Altius niet vooruit te branden. 'Loop nou mee-heey! Wat dóe je daar nou achterin? Je bent aanvallende middenvelder!'

Vernietigende blik van Jansen jr. die voor de rust namelijk prima heeft gevoetbald, zegt zijn leider. Vader Jansen vergeet alleen even dat-ie net op werkweek is geweest.

Doordeweekse stress blijkt dé oorzaak van de meeste misdragingen van de ouders langs de velden op zaterdag, blijkt uit onderzoek. Eerlijk is eerlijk: het is best druk in huize Jansen. Net verhuisd naar de grote stad. 73 dozen zijn er nog uit te pakken. De twee jongsten moeten nog wennen op hun nieuwe school. Net als de katten die mee zijn.

En dan Ajax, de club die ik volg. Elke dag nieuws. Waarom is Cruijff zo stil? Waar gaat El Hamdaoui voetballen? Heeft Bergkamp al officieel getekend? O ja, en volgende week is vrouw Jansen ook nog jarig. Stress of niet, vader Jansen moet zich inhouden. We zijn net als lid geaccepteerd bij HBS, niet zomaar een cluppie in Den Haag. En daar hebben ze een commissie van normen en waarden. Die heeft vorig jaar nog een vader de toegang tot het sportcomplex voor een half jaar ontzegd.

Op zondagochtend speelt de jongste bij de Fjoetsers. Willem is 6 en wordt bruut overvallen door een herfstachtige bui met joekels van druppels. Hij staat op het punt er tranen bij te voegen en duwt de koude knuistjes tegen zijn trillip. 'Niet aanstellen joh! Doorgaan!' denk ik. Maar ik zeg: 'Kom hier jongen.' En blaas zijn minivingers warm. (Dennis Jansen)

Bron: www.AD.nl  09-09-2011

Hoe was je week?
Disclaimer Credits
montblanc digital productions