Nieuws

Terug

Quotes ambassadeurs - SIRE campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ 2011

Laatste update: 12/08/2011 09:58

 Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg 

 “Sport en spel is goed voor je hersenen, ze zorgen ervoor dat de netwerken in je hersenen kunnen ontwikkelen. Stress daarentegen, kan de hersenen kapot maken. Het lijkt me dat iedereen het beste voor zijn kind wil. Geef kinderen daarom hun sport en spel, maar niet de stress van ouders.”

 

 

Frank de Boer, hoofdtrainer Ajax 

 “Als vader van drie dochters begrijp ik als geen ander hoe stimulerend het voor kinderen kan zijn als hun eigen ouders langs de lijn staan. Zelf vonden mijn broer en ik het ook altijd geweldig als onze ouders kwamen kijken. Helaas gaan sommige ouders wel erg ver in het aanmoedigen van hun kinderen, waardoor zij het plezier in het spel verliezen. Daarom ondersteun ik van harte de SIRE-campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ en zou ik andere ouders of toeschouwers willen aanmoedigen ouders die negatief gedrag vertonen daarop aan te spreken.”

 

Ronald de Boer, jeugdtrainer Ajax 

“Als we het hebben over ouders dan kan ik wel van geluk spreken dat onze ouders altijd kwamen kijken maar ons vooral lekker ons gang lieten gaan. Dit hebben mijn broer en ik altijd heel prettig gevonden. Er waren genoeg ouders die net iets te fanatiek aanwijzingen aan het geven waren. Dit leidde alleen maar af. Ik heb begrepen dat er nu steeds meer coachende ouders zijn naast de echte coach. Ik kom dit als jeugdtrainer ook wel eens tegen. Dit is storend voor de kinderen en helpt hun niet plezier te hebben en te presteren. Als je dat dus ziet als ouder of toeschouwer, spreek die ’te aanwezige’ ouders op hun gedrag aan. Goede SIRE Campagne dus ‘Geef kinderen hun spel terug’.”

 

Jochem Uytdehaage, voormalig Schaatser 

“Ik heb het meegemaakt bij een ploeggenoot: zijn vader die aan de andere kant van de ijsbaan iets anders roept dan de coach en op een nare manier! Alsjeblieft wees ouder en een sportieve supporter van je kind en neem je stress niet mee naar de sport van je kind.”

 

Peter van Paassen, Basketballer 

"Sport en spel moet altijd wel leuk blijven. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Soms moet je de kinderen daar aan herinneren, soms de ouders."

 

Arnold Vanderlyde, voormalig Bokser 

“Fan zijn van je kinderen doe je door met Vertrouwen, Integriteit en Passie je te gedragen tijdens sport en spelbeleving. Een V.I.P. grondhouding waaruit kinderen zelfvertrouwen en respect kunnen halen. Als ouder ben jij in je gedrag het voorbeeld. Succes met deze bewustzijns-gedachte.”

 

Minke Booij, Hockeyster 

“Als speelster was ik van jongs af aan ontzettend fanatiek, ik kon absoluut niet tegen mijn verlies en ik was heel erg kritisch op mezelf en iedereen om mij heen. Daardoor was het vooral fijn dat mijn ouders me rust en steun boden. Daardoor werd ik vaak weer rustig en kon ik beter relativeren. Voor mij zijn 'rust' en 'relativeren' altijd hele belangrijke items gebleven. Als coach van jonge hockeyers heb ik heel vaak gemerkt dat ouders hun kinderen juist onrustiger maken. Bijvoorbeeld door tactische aanwijzingen te geven en niet alleen aan hun eigen kinderen. De coach coacht, ouders moedigen aan, zei ik altijd bij de start van het seizoen. Vaak denken ouders ook voor hun kinderen. Kinderen weten zelf heel goed wat ze kunnen en wat ze willen. Mijn tip voor ouders: geef steun en support, maar laat het kind zelf keuzes maken en oordeel niet, zeker niet over andere kinderen.”

 

Bram Lomans, Hockeyer 

"Als jonge voetbalvader kom ik op veel voetbalvelden. Collega-vaders aanspreken op hun gedrag werkt zeer verhelderend. Vaak hebben vaders/moeders niet in de gaten wat ze voor (negatieve) invloed hebben op hun kinderen."

 

Nicole Bulk, Kanoër 

"Het mooiste wat ouders aan talenten kunnen meegeven is 'benzine voor hun motor' en nooit proberen die 'motor' te zijn. Het talent blijft namelijk altijd van het talent! De zelfstandige topsporter is dan ook uiteindelijk de winnaar, in de sport en in het leven na de sport."

 

Yvonne van Gennip, voormalig Schaatster 

"Verpest het plezier in sport niet van kinderen. Schreeuwen, hoe goed ook bedoeld, werkt vaak averechts."

 

Esther Vergeer, Rolstoeltennister 

"Sporten is gaaf om te doen, omdat je ontdekt wie je bent, wat je kan en tot waar je kan gaan. Winnen is een onderdeel daarvan. Als 5-voudig Paralympisch kampioen en nummer 1 op de wereldranglijst weet ik wat winnen is, maar ik weet ook dat winnen niet alles is. Plezier is de grootste drijfveer om te sporten. Laat dat door niemand verpesten."

 

Kirsten van der Kolk, voormalig Roeister 

“Als ex-topsporter en moeder vind ik het belangrijk dat kinderen sporten. Plezier in sporten is de basis tot succes. Helaas komt het te vaak voor dat ouders hun eigen stress langs het veld eruit gooien en daarmee het kind het sportplezier ontnemen.”

 

Barbera de Loor, voormalig Schaatster 

“Laat kinderen in vrijheid sporten. Schreeuwen heeft geen zin, GENIET in stilte.”

Hoe was je week?
Disclaimer Credits
montblanc digital productions